Uw oordopjes kunnen uw positie al verraden

October 14, 2023 by
Intercross Recherchediensten, Bob Engelen

Wist u dat er overal om ons heen kleine apparaten zijn die constant signalen opvangen? Deze apparaten, bekend als beacons, zijn stille waarnemers die informatie verzamelen van Wifi access points, Bluetooth apparaten en zelfs zendmasten.

Misschien vraagt u zich af: "Hoe werkt dit dan?" Elk apparaat dat we gebruiken, of het nu uw smartphone is of die handige Bluetooth oordopjes, heeft een uniek identificatienummer. Dit nummer staat bekend als het MAC-adres (en nee, het heeft niets te maken met Apple!). Wanneer uw Bluetooth bijvoorbeeld aanstaat, wordt uw apparaat traceerbaar voor deze beacons.

En hier wordt het interessant: er zijn websites waar deze informatie gewoon gratis beschikbaar is. Dus, theoretisch gezien, als iemand uw MAC-adres kent en die beacon is verbonden met een openbare website, kunnen ze u vrij gemakkelijk opsporen.

Goed nieuws voor de privacybewuste gebruikers onder ons: de nieuwste Android en Apple telefoons hebben tegenwoordig een instelling waarmee het MAC-adres regelmatig verandert. Dit is een geweldige stap voorwaarts in het beschermen van onze privacy. Echter, en dit is het addertje onder het gras, de meeste Bluetooth oordopjes hebben deze optie (nog) niet. Dus, zelfs als uw telefoon zijn MAC-adres verandert, kunnen uw oordopjes u alsnog traceerbaar maken.

Dus, de volgende keer dat u uw Bluetooth oordopjes gebruikt, bedenk dan dat er een hele wereld van technologie is die stilletjes op de achtergrond werkt. Het is fascinerend hoe verbonden en traceerbaar we tegenwoordig zijn, nietwaar? Maar het is ook een herinnering om waakzaam te blijven en op de hoogte te zijn van de nieuwste privacytools en -instellingen.