Samenwonend vs Samenleven

October 13, 2023 by
Intercross Recherchediensten, Bob Engelen

De plicht tot partneralimentatie stopt onder andere wanneer de partner gaat samenleven met een ander als waren zij gehuwd. Het is echter niet nodig dat ze voortdurend in hetzelfde huis wonen. Samenleven kan ook plaatsvinden in aparte woningen. Als er duidelijk sprake is van wederzijdse verzorging, maakt het feit dat ze af en toe apart wonen daar niet veel verschil voor. Zo oordeelde het hof van Arnhem-Leeuwarden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de definitie van 'samenleven' in juridische zin breder is dan de dagelijkse interpretatie. Factoren zoals gezamenlijke financiën, het delen van huishoudelijke taken en het hebben van een duurzame relatie kunnen allemaal in overweging worden genomen. Het is ook mogelijk dat externe getuigenissen en bewijsmateriaal worden gebruikt om de aard van de relatie te bepalen.

Natuurlijk is elke situatie anders en kunt u aan een enkel voorbeeld geen rechten ontlenen. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen als u vragen heeft over uw specifieke situatie. Een deskundige kan u begeleiden en u helpen de nuances van uw situatie te begrijpen.