Wanneer u op zoek bent naar de perfecte kandidaat voor een functie binnen uw organisatie, wilt u zeker weten dat u de juiste keuze maakt. Een antecedentenonderzoek kan hierbij een waardevol hulpmiddel zijn. Echter, in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het van belang dat sollicitanten vooraf op de hoogte zijn en hun expliciete toestemming geven voor dergelijk onderzoek.
Stel u voor: een sollicitant heeft het sollicitatiegesprek met vlag en wimpel doorstaan en is enthousiast over de functie. Pas daarna wordt hem of haar verteld dat er een pre-employment onderzoek zal plaatsvinden en dat bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist is. In zo'n situatie kan de sollicitant zich onder druk gezet voelen om toestemming te geven, puur uit angst om de baan mis te lopen. Is die toestemming dan wel zo vrijwillig gegeven als we denken?
Daarom adviseren wij om sollicitanten al voor het plaatsen van de vacature te informeren over eventuele onderzoeken. Dit zorgt voor een transparant en eerlijk selectieproces. Wanneer een sollicitant vanaf het begin weet wat er van hem of haar verwacht wordt, kan hij of zij een weloverwogen beslissing nemen om al dan niet te solliciteren.
In overeenstemming met de AVG is het niet alleen een goede praktijk, maar ook een vereiste, om sollicitanten vooraf te informeren en hun expliciete toestemming te verkrijgen. Dit waarborgt de privacy van de sollicitant en beschermt organisaties tegen mogelijke juridische complicaties.
In conclusie, transparante communicatie en het verkrijgen van expliciete toestemming zijn niet alleen essentieel voor de naleving van de AVG, maar ook voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met potentiële werknemers. Door open en eerlijk te zijn vanaf het begin, legt u de basis voor een positieve en duurzame werkrelatie.